پروژه، تحقیق، پایان نامه، مقاله، کارآفرینی و محصولات متنوع دیگر
دسته بندی | گزارش کارآموزی و کارورزی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 17 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 16 |
گزارش کارآموزی شیر پگاه در کارخانه شیر اصفهان در 16 صفحه ورد قابل ویرایش
مقدمه :
کارخانه ی شیر پگاه اصفهان که در کیلومتر پنچ جاده ی تهران قرار دارد و بسیار وسیع است .
در شبانه روز یعنی 24 ساعت حدوداً 330 تن شیر تولید می کند و به بازار عرضه می کند . این کارخانه دارای سالن های مختلفی است . سالن های همچون پاستو جدید ،پاستو قدیم ،سالن ماست ، سالن دوغ ، کره و سالن پنیر ، سالن پاستو جدید برای تولید آب میوه و پنیر و سالن پاستو قدیم برای تولید شیر و شیر قهوه و شیر کاکائو .
این کارخانه در حدود 500 کارگر و کارمند دارد که در 3 شیفت شبانه روز کار می کنند و دارای یک ساختمان اداری است . موفقیت و پیشرفت این کارخانه را از خدای متعال خواستاریم .
آشنایی با مکان کارآموزی :
این کارخانه دارای سیستم های برقی سه فاز و تک فاز است ، که هر قسمت آن برای خود به صورت جداگانه طراحی شده اند .
هر یک از سالن های این کارخانه دارای اتاق برق است که در آن تابلو های برق قدرت و فرمان طراحی و نسب شده است که این تابلوهای برق برای راه اندازی موتورهای AC,DC به کار می روند .
کلیه استپ و استارت در نزدیکی دستگاهها گذاشته شده است که با زدن استارت موتور دستگاه شروع به فعالیت می کند و با چرخ دنده هر دستگاه مکانیکی تولید لبنیات را انجام می دهد ، بیشتر دستگاهها به صورت سه فاز است .
اینکارخانه دارای یک پرسنل برقی است که تعداد آنها هفت نفر است که یک اتاق جداگانه دارند و یک سرپرست که نام آن آقای مهندس بحرینی است بر سر آن ها نظارت دارد . و سرپرست کلی آنها مهندس رئیسی نام دارد .
نحوه استفاده از الکترو موتور تک فاز صنعتی
به کار گیری الکتروموتورهای تک فاز صنعتی متو- ژن:
این الکتروموتورها میتوانند هم به صورت چپگرد وهم به صورت راستگرد مورد استفاده قرار گیرند.
جهت چرخش C.W
جهتی است که الکتروموتور ایستاده و به خروجی شفت نگاه می کنیم چرخش آن موافق ، با جهت
جهت چرخش C.C.W
جهتی است که اگر روبروی الکتروموتور ایستاده و به خروجی شفت نگاه کنیم . جهت چرخش آن مخالف با جهت حرکت عقربه های ساعت باشد .
- مشخصات خروجی برای محل هایی که درجه حرارت آنها حداکثر 40 درجه سانتیگراد باشد تضمین می شود . بدیهی است عدم رعایت شرط فوق در عملکرد موتور تاثیر منفی خواهد داشت .
- برای تغییر چرخش الکتروموتور تنها نیاز به جابجا نمودن محل دوپل است که جهت سهولت امر در سطح داخلی درب ترمینال نیز قرار داده شده است و در ان (MAIN) سیم پیچی اصلی .(AUX) سیم پیچی کمکی ،(CR) خازن دائم (CS) خازن راه انداز (ST.SW) سوئیچ R مقاومت جرقه گیر می باشد .
- توجه شود که برای ورود کابل برق به داخل جعبه ترمینال حتماً از لکنه استاندارد استفاده شود . زیرا استفاده از لکنه ضمن حفاظت از آسیب دیدن روکش کابل ، از نفوذ ذرات مضر به داخل موتور نیز جلوگیری می کنند .
- پایه یا فونه اسیونی که موتور روی آن نصب می شود باید کاملاً مسطح بوده و دقت شود که پایه های موتور قبل از سفت کردن پیچها کاملاً با سطح پایه یا فونداسیون تماس داشته باشد تا از اعمال نیروی اضافی و غیرمجاز به پایه ها جلوگیری گردد . این الکتروموتور مخصوص مصارف صنعتی بوده و برای مصارف خانگی و محیط های آرام و بی صدا توصیه نمی گردد .
- در صورت کوپل کردن مستقیم (شفت به شفت) هم محور بودن شفت الکتروموتور و دستگاه متحرک ضرورت داشته باشد و باید دقیقاً رعایت گردد .
- در صورت اعمال باز محوری به موتور (باز در امتداد محور شفت) مقدار آن نباید از مقادیرمجاز بیشتر باشد . مقادیر فوق نسبت به وضعیت نصب و تیپ موتور متفاوت است . وجهت اطلاع از مقادیر آن با شماره تلفن مهندس فروش موتوژن تماس حاصل نمایید.
- در صورت کوپل کردن به وسیله تمسه باید تسمه حداقل 45 در صد از محیط پولی با 760 درجه از 36 درجه محیط آن را به وشاد . محور پولی ها باید کاملاً موازی بوده و سطح پولی ها در یک صفحه قرار گیرند .
- نیروی کشش تسمه باید طوری تنظیم شود که بیشترین راندمان بتواند گشتاور محرک را به متحرک انتقال دهد . ( در هر حال کشش تسمه نباید تا ان حد زیاد باشد که به بلبرینگ ها یا سایرقطعات موتور آسیبی وارد شود) .
نحوه استفادهاز الکتروموتور سه فاز صنعتی
به کار گیری الکتروموتورهای سه فاز صنعتی موتو- ژن :
- نحوه اتصال ستاره و مثلث : چگونگی اتصال ستاره Y و مثلث در شکلهای مقابل نشان داده شده است انتخاب نوع اتصال (Y یا ) با توجه به ولتاژ سه فاز موجود و مقدار ولتاژ درج شده و بر روی نیم پلیت الکتروموتور انجام می گیرد .
به عنوان مثال اگر در نیم پلیت ، ولتاژ / 380Y 220 نوشته شده باشد در شبکه برق ایران به صورت ستاره وصل می شود و اگر در نیم پلیت، ولتاژ / 380 220Y نوشته شده باشد در شبکه برق ایران به صورت مثلث وصل می شود.
- تعیین جهت چرخش الکتروموتور : در صورت اتصال صحیح فازها ، آنرا از طرف خروجی شفت به الکتروموتور نگاه کنیم ، چرخش در جهت حرکت عقربه های ساعت خواهد بود . برای تغییرجهت چرخش الکتروموتور کافی است جای دو فاز دلخواه از سه فاز T,S,R را با هم عوض می کنیم .
- مشخصات خروجی موتور برای حمل هایی که درجه حرارت آنها حداکثر 40 درجه سانتیگراد باشد تضمین می شود .
- بدیهی است عدم رعایت شرط فوق در عملکرد موتور تاثیر منفی خواهد داشت .
- الکتروموتورهایی سه فازی که در حالت عادی به صورت مثلث قرار گیرند . برای این منظور بایستی به پلاک مشخصات موتور توجه شود .
- توجه شود که برای ورود کابل برق به داخل جعبه ترمینال حتماً از کلنه استاندارد استفاده شود . زیرا استفادهاز لکنه ضمن حفاظت از آسیب دیدن روکش کابل ، از نفوذ ذرات مضربه داخل موتور نیز جلوگیری می کند .
- پایه یا فونداسیونی که موتور روی ان نصب می شود باید کاملاً مسطح بوده و دقت شود که پایه های موتوا قبل از سفت کردن پیچها ، کاملاً با سطح پایه فونداسیون تماس داشته باشد تا از اعمال نیروی اضافی و غیر مجاز به پایه ها جلوگیری گردد .
- در صورتی که اعمال بار محوری به موتور (بار در امتداد محور شفت) مقدار آن نباید از مقادیر مجاز بیشتر باشد . مقادیرفوق نسبت به وضعیت نصب و تیپ موتور متفاوت است . (جهت اطلاع از مقادیر آن با شماره تلفن مهندس فروش موتوژن تماس حاصل فرمائید ) .
- در صورت کوپل کردن مستقیم (شفت به شفت) هم محور بودن شفت هم محور بودن شفت الکترو موتور و دستگاه متحرک ضرورت داشته و باید دقیقاً رعایت گردد .
- در صورت کوپل کردن به وسیله تسمه ، باید تسمه حداقل 45 درجه از محیط پولی با 160 درجه از 360 درجه آن را بپوشاند . محور پولی ها باید کاملاً موازی بوده و سطح پولی ها در یک صفحه قرار گیرد . حداقل قطر خارجی مجاز برای پولی در جدول (2) داده شده اشت .
- نیروی کشش تسمه باید طوری تنظیم شود که با بیشترین راندمان بتواند گشتاور محرک را به متحرک انتقال دهد . در هر حال کشش تسمه نباید تا آن حد زیاد باشد که به بلبرینگ ها یا سایر قطعات موتور آسیبی وارد شود.
طریقه نگهداری باطری و مواظبت از آن :
آب باطری را باید همیشه از دو جهت کمیت و کیفیت تحت کنترل قرار دارد و کمیت آب باطری یا مقدار آن در داخل باطری برای طول عمر و کار کرد باطری دارای اهمیت است پس باید دقت نمود که سطح آ باطری هیچگاه از قسمت بالای صفحات کمتر نشود چون صفحات داخل باطری در محلول شیمیایی غوطه ور هستند لذا به محض اینکه در معرض هوای آزاد قرار بگیرند با اکسیژن موجود در هوا ترکیب شده و به تدریج به سولفات تبدیل خواهند شد لازم است که با مشاهده و کنترل آب باطری به صورت هر روز یک بار نشت به اضافه نمودن آب مقطر در صورت لزوم اقدام شود .کیفیت آب داخل باطری از کمیت آن مهمتر بوده و باید متناوباً نسبتاً در صد غلظت محلول شیمیایی داخل باتری را کنترل نموده البته دقت کافی در زمان تست داشته باشیم و در شرایطی که یک باطری زمان بازدهی بیشترخواهد که مرتباً کار کرده و به طور مرتب شارژر و شارژر شود و حتماً باطری شارژ کامل شود .
مدار تابلو اتوماتیک اتاق پمپاژ اطفای حریق :
این مدار سه فاز که دارای یک ژنراتور و یک موتور باتری شهر است در زمانی که C1 در مدار باشد c2 نمی تواند راه اندازی شود تا زمانی که C2 وارد مدار شد C1 از مدار می شود و K1 که یک کنتاکتور 200 آمپری می باشد در مدار وارد می شود و در زمانی که استارت کنتاکتور C2 را زدیم کنتاکتور C1 وارد مدار می شود و K2 که یک کنتاکتور 200 آمپری است همراه کنتاکتور C2 وارد می شود و کنتاکتور C1 با موتور ژنراتوری 380v و c2 با موتور برق شهر 220v کار می کند در این مدار یک بسته C2 در سر راه کنتاکتور C1 گذاشته که C2 هم زمان با C1 وارد مدار نشود و در سر راه کنتاکتور C2 یک بسته C1قرار داده که هم زمان وارد مدار نشود پس همیشه یکی از آن ها در مدار قرار می گیرد و هم زمان نمی تواند وارد مدار شوند برای حفاظت مدار از بی متال یا رله حرارتی استفاده می شود که برای جلوگیری از اضافه بار می باشد در مواقعی که اضافه بار وجود داشته باشد رله یا همان بی متال به صورت اتوماتیک مدار از قطع می کند و یک کلید دستی به نام HAND Auto داریم که باسدت و هم به صورت اتوماتیک قطع می شود .
راه اندازی 25 الکتروموتور به صورت ساده در کیلو ولت های مختلف :
در این مدار می خواهیم که یک سالن جدید در کارخانه شیراصفهان با همکاری پرسنل برق کارخانه برای راه اسراری راه اندازی 25 الکتروموتور طراحی کنیم که این 25 موتور به صورت مجزا راه اندازی می شوند یعنی هرکدام برای خود استارت می شوند مثلاً وقتی استارت اول را زدیم موتور M1 وارد مدار می شود و این 25 موتور همزمان هم می تواند کار کند مثلاً ما می خواهیم که موتور شماره M18 کار نکند پس از موتورها چون با هم رابطه ندارند هر کدام می تواند کار کند و هر کدام هم می توان قطع باشد بیشتر این موتور ها برای دستگاههای هم زن به کرا می روند که دارای یک تابلو کنتاکتور و فیوز و بی متال و دارای تابلوی دیگری که استارت ، است در ان قرار دارد . و در کنار هر کنتاکتور یک عدد لامپ سیگنال کار گذاشته می شود برای علائم خطر و قطع ناگهانی مدار یا موتور در هنگام کار کردن و این موتورها هر کدام به اختصار کاری که می خواهند بکند در کیلو وات های مختلف انتخاب می شوند پس هر کدام ولتاژ و جریان مخصوص به خود را از مدار می گیرند .
مدار فرمان پر کن و درب بندی لیوان :
این مدار بابرق 220 ولت کار می کند که یک عدد یک سوز ساز که AC24 به DC24 تبدیل می کند دو عدد سنسور CN1 CN2 که به صورت چشم الکتریکی کار می کند.
این مدار دارای مگنیت شیربرقی است که با قطع سنسور الکتریکی دستور قطع به R2 داده که مگنت قطع می شود تا زمانی که در لیوان باشد دستگاه در حال کار است و در صورت نبودن در لیوان چشم CN1 دستور قطع می دهد موتور این دستگاه سه فاز است که با حرکت های مکانیکی کارهای زیادی مانند پر کردن لیوان ، بستن در لیوان و چرخاندن در لیوان عمل می کند .
(L3,C1) دو عدد موتور اصلی و برای موقع اضافه بار کار می کند L4 همیشه در حال کار که موتور اصلی است L5 موتور و کنیم یا اضافه کار L6 و موتور و کنیم در حال کار .
مدار فرمان تابلو پوستر پمپ اطفای حریق :
در این مدار سه فاز بعد از عبور از فیوز که کار آن قطع مدار است در مواقع اتصال کوتاه یا اتصالی در مدار سه فاز بعد از عبور از کنترل فاز از شماره 16 کنترل فاز خارج شده و وارد کلید دستی شده و از آن خارج وارد بسته C2 VERCURRENT شده از انجا خارج وارد بی متال شده از بی متال وارد کنتاکتور C3و C2,C1 شده که این مدار سه عدد موتور دارد که به صورت ستاره مثلث بسته شده اند در این مدار سه عدد پرسیور سوئیچ دارد که چهار عدد خروجی دارد که سه عدد آن به سر پمپ که اماده به کار هستند و یک عدد دیگر خروجی پرسیور سوئیچ رزرو می شود . این سه عدد موتور به صورت ستاره مثلث راه اندازی می شود هر کدام جداگانه راه اندازی می شوند و می تواند به طور همزمان در مدار قرار گیرند و اگر موتور M1 در مدار بود M2,M3 هم در مدار هستند موتور M2 د رمدار بود M1,M3 هم در مدار هستند و اگر موتور M3 در مدار بود M1,M2 هم در مدار هستند و این سه موتور هم به صورت اتوماتیک کار می کند چون هر کدام تایمر برای خود دارند پس از مدار به صورت ستاره مثلث اتوماتیک است و کاربرد آن برای راه اندازی پمپ آب به کار می رود و کاربردهای دیگری هم دارد ولی در جاهای دیگر .
راه اندازی کمپرسور آمونیاک ستاره مثلث :
در این مدار وقتی استارت را زدیم مدار بسته می شود تایمر برق دار می شود .
سلونوئید سر سیلندر و برق دار می شود و عمل می کند و گازهای روی سیلندر تخلیه می شود در حدود 30 ثانیه تایمر عمل می کند و سلونوئید قطع می شود و استارت موتور اصلی که کمپرسور راه اندازی می شود به صورت ستاره مثلث .
دو عدد سلونوئید S17,S18 سلونوئیدهای گاز سر سیلندر و پس مدار راه افتاده و سلونوئید دستور می گیرد و یک عدد سلونوئید برای تخلیه روغن .
شرح موتورهای الکتریکی DC وآلترناتور و دینام :
هدف از مطالعه این بخش شرح مختصری درباره سرویس و نگهداری موتورهای DC می باشد که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند زمانی که یک موتور در حال کار می باشد توسط یک منبع الکتریکی مانند باطری تغذیه می شود و با توجه به ساختمان الکتروموتور زمان مصرف جریان ایجاد حرکت گردشی می نماید که این حرکت در اثر ایجاد میدان مغناطیسی می باشد که به دو صورت میدان مغناطیسی ایجاد می شود .
1- میدان مغناطیسی در قطبهای موتور
2- میدان مغناطیسی در سیم پیچ آرمیچر الکتروموتور.